Franţa va implementa un nou sistem dinamic de cântărire a camioanelor ai autoutilitarelor. În prezent sistemul se află în faza de testare în anumite zone din estul ţării, dar autorităţile au declarat că soluţia va fi implementată la nivel naţional.

Centrul de Cercetare și Expertiză pentru Riscuri, Mediu, Mobilitate și Dezvoltare (CEREMA) testează noul sistem automat de cântărire pentru camioane și autoutilitare pe A4 din Saint-Avold, estul Franței.

Dacă totul decurge conform planului, soluţia va fi adoptată la nivel național până în 2021.

Sistemul este similar cu cel implementat în Republica Cehă, informează portalul francez de transport actu-transport.fr. 

Concret, sistemul va înregistra din mers masa vehiculului aflat în trecere.

Folosind camerele foto și cele video, sistemul va putea citi numerele de înmatriculare ale vehiculului, iar dacă sistemul depistează că vehiculul este supraîncărcat, autoritățile locale vor iniția procedurile corespunzătoare privind sancțiunile.

Până acum în Franța au fost instalate 28 de cântare pe drumurile interne, dar aceste sisteme necesită prezența poliției sau a jandarmilor, care trebuie să oprească vehiculul supraîncărcat și să verifice greutatea la punctul de control.

Noul sistem dinamic este complet automatizat, astfel încât, dacă există o abatere, amenda va fi transmisă prin poștă pe adresa transportatorului împreună cu dovezile foto. 

trans.info