Clarificări suplimentare privind sistemul RO e-Transport
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis recent un document prin care sunt oferite clarificări suplimentare privind sistemul RO e-Transport.

Reamintim că sistemul este deja în vigoare dar, la solicitarea transportatorilor, Guvernul României a prorogat termenul de aplicare a sancțiunilor; astfel, forma finală a documentului include modificarea art. 18 din OUG nr. 41/2022 care prevede prorogarea termenului de aplicare a sancțiunilor pentru neconformarea la utilizarea sistemului e-Transport până la 1 octombrie 2022 (anterior 1 iulie a.c.).

Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de entitatea care are obligația declarării transportului în sistem. ANAF subliniază că, în cazul unei livrări intracomunitare, obligația declarării în Sistemul RO e-Transport cade în sarcina furnizorului din România:

“În cazul din exemplu furnizorul va declara transportul BRFR în RO e-Transport. Pentru aceasta furnizorul se va îngriji să intre în posesia datelor referitoare la numărul de înmatriculare a mijlocului de transport de la partenerul său comercial. Uzual, eliberarea bunurilor din gestiunea proprie este făcută de furnizor (sau de reprezentanții acestuia), ocazie în care acesta are posibilitatea de a intra în posesia datelor referitoare la numărul de înmatriculare al mijlocului de transport și după caz are chiar obligația de a completa respectivele date în documentele de transport. ” – arată documentul.

Cu toate acestea, în cazul unei achiziții intracomunitare, responsabilitatea declarării în sistem îi revine beneficiarului:

“În cazul achizițiilor intracomunitare de BRFR, art. 8 alin. (1) lit. b) din OUG 41/2022, stabilește obligația declarării în Sistemul RO e-Transport în sarcina beneficiarului din România. În cazul exemplului beneficiarul va declara transportul BRFR în RO e-Transport. Pentru aceasta beneficiarul se va îngriji să intre în posesia datelor referitoare la numărul de înmatriculare a mijlocului de transport de la partenerul său comercial.” – mai arată documentul.

Clarificările oferite de autorități pot fi accesate integral la acest link.

Sursa: trans.info