O soluție creativă dezvoltată de un șofer de camion pentru a circula mai bine pe caniculă
Foto: Pixinio.com/CC0 domeniu public

Un șofer de camion din Paraíba, Brazilia, a dezvoltat o „soluție tehnică alternativă” care permite camionului să ruleze chiar și când temperaturile sunt foarte ridicate. 

Știm deja că temperaturile ridicate pot pune probleme serioase șoferilor. Potrivit clubului auto german ADAC, una dintre cele mai frecvente cauze ale incendiilor în care sunt implicate camioanele este supraîncălzirea anvelopelor.

În mod uzual, dacă temperatura ambientală depășește 40 de grade Celsius, temperatura resimțită la sol poate fi chiar mai ridicată; asfaltul se încălzește chiar și până la 60 de grade Celsius iar acest lucru, coroborat cu fricțiunea cauzată de rulare, face ca anvelopele să devină mai sensibile la deteriorări. 

Statistic, anvelopele se uzează mai repede în timpul lunilor de vară decât în timpul celor de iarna.

Șoferul brazilian a decis să dezvolte propria metodă inovativă pentru a reduce riscul de supraîncălzire a anvelopelor; ideea acestuia, pe cât de simplă pe atât de ingenioasă,  a fost prezentată de blogul brazilian blogdocaminhoneiro.com. 

Practic, șoferul a amplasat un sistem improvizat cu mici ventilatoare pe roți, a căror acționare este propulsată de viteza de rulare: cu cât viteza este mai ridicată cu atât mai rapid se învârte sistemul de ventilare.    

Sistemul poate contribui și la reducerea uzurii altor componente, precum rulmenții; de asemenea, crește eficiența frânării, explică blogul. 

Potrivit șoferului, acesta nu a avut probleme cu încălzirea anvelopelor de la instalarea dispozitivului, în condițiile în care în Brazilia temperaturile depășesc frecvent 40 de grade Celsius în lunile de vară. 

Sursa: trans.info