Asociaţia Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) salută votul Parlamentului European privind revizuirea Regulamentului privind siguranţa generală, care impune ca tehnologiile de siguranţă să fie incluse ca standard în noile vehicule.

Votul Comitetului de Protecţie a Consumatorilor şi pieţei interne (IMCO) marchează un pas important spre adoptarea acestei legislaţii. „Salutăm disponibilitatea deputaţilor europeni de a intra rapid în negocierile interinstituţionale privind această legislaţie esenţiala pentru îmbunătăţirea continuă a siguranţei rutiere”, a declarat secretarul general al ACEA, Erik Jonnaert.

ACEA susţine o serie de măsuri votate de IMCO privind siguranţa, inclusiv cea care cere ca toate autoturismele noi să fie echipate cu sistem de frânare autonomă de urgenţă (AEB), cu  sisteme de detectare a stării de somnolenţă şi sisteme de avertizare privind ieşirea din bandă sau de oprire de urgenţă.

Însă producătorii auto sunt îngrijoraţi de timpul propus între intrarea în vigoare a Regulamentului şi momentul în care acesta se aplică, timp care ar trebui aliniat în mod pragmatic cu timpul de dezvoltare a produsului, solicitând un interval de cel puţin 36 de luni înainte de aplicare, avertizează ACEA. „În pofida unei creşteri de trei ori a traficului, siguranţa rutieră în Europa s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii 30 de ani. Menţinerea acestei tendinţe este importantă pentru o industrie care se mândreşte cu proiectarea, producerea şi vânzarea de vehicule sigure, probabil într-una din cele mai exigente pieţe din lume”, a mai spus Erik Jonnaert.