Cererea globală de transport rutier este în creștere, deși într-un ritm mai lent în ultimul deceniu. Chiar dacă cererea de transport de marfă în Europa nu se va majora semnificativ în viitorul apropiat, experții previzionează că în alte părți, precum Asia, creșterea va fi uriașă. Ca urmare, până în 2030, volumele vor ajunge la 31.000 de miliarde de tone kilometru la nivel global.

Potrivit unui sondaj realizat de IRU pe un eșantion global de 450 de respondenți care lucrează pentru operatori de transport, brokeri sau companii de expediții din 19 țări care acoperă trei zone geografice: Europa, CCG și Asia, în prezent firmele de transport rutier sunt preocupate de marile probleme globale care domină agenda de știri internaționale, mai degrabă decât de problemele nuanțate, specifice industriei. Conform rezultatelor, cea mai mare provocare este incertitudinea geopolitică, 57% dintre respondenți menționând acest lucru ca fiind o amenințare majoră pentru afacerea lor. Posibilitatea unei alte recesiuni globale și îngrijorarea privind nevoia de a ține pasul cu cererile clienților vin pentru mulți la comun, în timp ce 52% dintre respondenți menționează separat doar unul dintre aceste aspecte. În ciuda acestor provocări, industria transporturilor rutiere recunoaște că, într-un mediu de afaceri tot mai competitiv, inovarea bazată pe tehnologie are potențial de deblocare a unor oportunități imense. Ei consideră adoptarea tehnologiei drept cheie a supraviețuirii pe termen lung.

În ceea ce privește modul în care tehnologia va putea să schimbe industria, companiile din întreaga lume consideră că cea mai mare zona de îmbunătățire e în domeniul siguranței. Una din trei de companii de transport din Europa, CCG și Asia a identificat această problemă ca prioritară. Inovațiile ar putea include o adoptare la scara mai largă a sistemelor ESP și ABS existente sau a tehnologiilor mai noi de asistență a șoferului care ajută la prevenirea celei mai frecvente cauze a accidentelor – eroarea umană.

Pentru unul din cinci respondenți, automatizarea este cea mai mare oportunitate de inovare, un termen care cuprinde de la sistemele asistate de conducere pâna la camioanele autonome, fără șofer. Companiile de transport sunt încântate – și surprinzător de optimiste – de un viitor care să includă camioanele autonome. Peste trei sferturi din firmele intervievate se așteaptă ca acestea să devină o opțiune viabilă în următorul deceniu, iar aproape o treime se așteaptă la acest lucru în următorii cinci ani.  Telematica este, de asemenea, o perspectivă interesantă pentru companiile de transport rutier, acestea înțelegând că evoluțiile din domenii precum gestionarea inteligentă a flotei le-ar putea optimiza operațiunile și reduce costurile.