Revenire la stil obişnuitAsociaţia Internatională Transport Auto

Noutăți importante

07.02.2017

Şoferii care au maşini cu numere străine au dat buzna la birourile vamale

 

 

Proprietarii care au maşini cu numere străine au facut cozi la birourile vamale pentru a-şi înregistra maşinile în ţară pentru a beneficia de reducerea de 70 la sută. Şoferii se plâng că procedura este destul de anevioasă şi le ia mult timp. De partea cealaltă vameşii spun că cei care au avut actele în regulă şi-au înregistrat maşinile.

 

Liviu Bulgac are maşina înmatriculată în Italia. Astăzi a stat la coadă mai bine de trei ore ca să afle cum poate să-şi înregistreze automobilul în Moldova. 

Liviu BULGAC: “De aici se cere să scoatem de la evidenţă de la ţara de origine, dar acolo ne spune că nu este necesară scoaterea de la evidenţă. Suntem nevoiţi să prelungim vinieta. Oamenii competenţi de aici se vede că nu cunosc. În baza de procură nu se primeşte să o devamez”.

Mai mult Liviu spune că procedura de înregistrare nu este clară. Acest lucru îl confirmă şi alţi şoferi care au stat mai bine de şapte ore la coadă la birourile vamale.

“Autorităţile din Italia cer un act de confirmare că maşina se află pe teritoriul vămii, astfel ca de la poliţia de frontieră să ei un certificat”.

“Italienii o să accepte certificatul sau nu. Mi-e teamă că persoana să facă un drum încoace şi să ducă certificatul acolo şi să ne spună că uite nu ne place certificatul ăsta.”

Oleg PAPUC, Şef Direcţie Departamentul Poliţie de Frontieră: “Reprezentanţii Poliţiei eliberează cetăţenilor la solicitare un certificat traversarea frontierei de stat de către autovehicul.Cetăţenii de sine stătător trebuie să stabilească cît de util va  fi acest act. Certificatul se eliberează contra plată. Plata constituie 25 de lei pentru zece zile lucrătoare şi 50 de lei timp de o zi lucrătoare”.

Astfel în apropiere de birourile vamale erau şiruri de maşini cu numere de înmatriculare lituaniene, bulgăreşti, italiene sau ruseşti. Şoferii  sunt nemulţumiţi  că trebuie să-şi scoată automobilul de la evidentă din ţara de unde l-au cumpărat pentru a-l înregistra în Republica Moldova.

“Statul să strîngă paşapoartele tehnice şi să le trimită căci în 2014 ne-au permis să le aducem, dar acum ne fac reduceri de la Moş Crăciun. Cheltuieli în plus, mergem peste hotare, mergem noi sau proprietarii. Proprietarii cer bani mari."

“Trebuie să plecăm personal din ţară. Ar fi bine dacă statul ar face tranzacţia asta, ar colecta toate actele şi le-ar trimite în ţara de origine. Timpul este limitat”.

Reprezentanţii Serviciului Vamal precizează că pentru această procedură este nevoie de paşaportul tehnic al maşinii, documentul care confirmă dreptul de proprietate, şi certificatul care atestă achitarea vinietei.

Corneliu CROITOR, Şef adjunct Birou Vamal Centru: “În aceste zile am suplinit cîte două persoane. 70% din persoane care aşteaptă se informează de procedură deşi sunt panourile informaţionale”.

Pentru cei cu maşini înmatriculate în stînga Nistrului se cer în original toate actele în baza cărora vehiculul a fost introdus în ţară.

„Autorităţile din stînga Nistrului nu pot să-mi elibereze originalul pe cel străin”, - se plînge un cetăţean.

Corneliu CROITOR, Şef adjunct Birou Vamal Centru: „Republica Moldova este un teritoriu, regulile sunt pentru toţi”.

Potrivit datelor oferite de Serviciul Vamal, timp de 2 zile au fost înregistrate 105 unităţi de transport. Pînă la 1 aprilie proprietarii maşinilor cu numere străine pot să-şi înmatriculeze automobilul în ţară cu o reducere de 70 la sută din cota accizei.

Dupa 1 aprilie, li se va interzice maşinilor cu numere străine deţinute de şoferi cu permise de conducere moldoveneşti să se afle în ţară mai mult de 180 de zile într-un an.

 

 

Sursa: PRO TV

Înapoi la listă