Revenire la stil obişnuitAsociaţia Internatională Transport Auto

Noutăţi

Preţuri mai mari la vinietă în Moldova decât în România 25.10.2018

          Nemulțumiți de prețurile vinietei în Republica Moldova. La adresa redacției a venit un mesaj, în care mai mulți antreprenori moldoveni, care au firme în România se plâng de faptul că prețurile pentru folosirea drumurilor din Moldova sunt prea mari, pentru o rețea de drumuri așa mică.

 

        Spre exemplu, în România, pentru categoria F – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv) – vinieta pentru 12 luni este de 1.210 euro. Pentru același vehicul, în Republica Moldova prețul vinietei pentru 12 luni este de 1120 de euro, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

 

       Pentru categoria B, în RM, pentru jumătate de an este 85 de euro, însă în România, pentru 12 luni prețul unei viniete pentru categoria B este de 96 de euro.

 

       Și pentru categoria C în RM este mai mare prețul la vinietă. Pentru 12 luni în Moldova vinieta este 480 de euro, iar în România 320 de euro.

 

      Persoanele nemulțumite acuză Guvernul RM că încearcă să suplinească bugetul de stat prin taxe super-umflate. De asemenea, șoferii spun că aceste tarife sunt nejustificate pentru că rețeaua de drumuri de Moldova este mult mai proastă decât cea din România, de exemplu.

 

     „Ar fi acceptabil, dacă transportatorii ar avea acces la drumuri și autostrăzi bune în Moldova. Dar realitatea e alta. Se bate de fapt mai mult în transportatorii moldoveni, care au firme în România. Până la urmă, ei sunt acei care fac transportul internațional de mărfuri între Moldova și UE”, a scris la adresa redacției un transportator.

 

       Ministerul Economiei și Infrastructurii Drumurilor nu a venit cu o reacție la aceste acuzații.

 

      UNIMEDIA precizează că prețurile pentru vinieta moldovenească au fost stabilite în luna iulie, atunci când sistemul de taxe pentru folosirea drumurilor la intrarea și părăsirea Republicii Moldova a fost modificat.

 

      Modificările au introdus mecanismul privind aplicarea vinietei pentru autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova (microbuze, autobuze, camioane și remorci) înlocuind sistemul de taxe anterior pentru folosirea drumurilor la intrarea și tranzitarea țării.

 

unimedia.info

 

 

Водители жалуются на неоправданно

высокие цены на виньетки в Молдове

 

       Молдавские предприниматели, которые занимаются бизнесом в Румынии, жалуются на то, что цены на использование дорог в Молдове слишком высоки для такой небольшой дорожной сети.

 

      Например, в Румынии, для категории F (транспортные средства с максимально разрешенным весом больше или равные 12 т, с минимумом 4 осями (включительно) виньетка на 12 месяцев стоит 1 210 евро. Для того же автомобиля стоимость 12-месячной виньетки в Молдове составляет 1120 евро, пишет unimedia.info.

 

    Для категории B в Молдове виньетка на полгода стоит 85 евро, а в Румынии 96 евро. Для категории C в РM цена на виньетку выше. На 12 месяцев в Молдове виньетка обойдется в 480 евро, а в Румынии - 320 евро.

 

  Недовольные люди обвиняют молдавское правительство в попытке пополнить бюджет завышенными налогами. Кроме того, водители говорят, что эти тарифы необоснованны, потому что молдавская дорожная сеть намного хуже, чем в Румынии.

 

  Министерство экономики и дорожной инфраструктуры не выступило с реакцией на эти утверждения.

 

   Отметим, что цены на виньетку в Молдове были установлены в июле, когда была изменена система налогов на использование дорог при въезде и выезде из Республики Молдова.

 

Point.md


Înapoi la listă