Fit for 55: Propuneri noi care vizează transporturile
Foto: Daimler

Miniștrii transporturilor din statele membre UE au adoptat recent o poziție comună cu privire la cele trei proiecte din pachetul Fit for 55 aplicabile sectorului transporturilor.

Cele trei proiecte vizează:

  • producția de combustibili alternativi;
  • ​​infrastructura de alimentare pentru combustibilii alternativi;
  • introducerea de noi standarde privind combustibilii alternativi pentru transportul maritim și transportul aerian.

În ceea ce privește transportul rutier, miniștrii au prezentat propuneri care vizează în special extinderea infrastructuri de alimentare. Astfel, extinderea rețelei de alimentare se va baza pe câteva ipoteze principale:

  • În ceea ce privește încărcarea vehiculelor electrice de mici dimensiuni, la fiecare 60 km pe rutele principale TEN-T trebuie să existe puncte de încărcare cu o capacitate de cel puțin 300 kW, iar din 2030 – cu o capacitate de 600 kW. Pentru întreaga rețea TEN-T, aceste cerințe urmează să fie îndeplinite până în 2030, respectiv 2035.
  • În ceea ce privește stațiile de încărcare și cele de alimentare cu hidrogen destinate camioanelor, au fost stabilite cerințe privind frecvența de amplasare a punctelor de încărcare / alimentare în etapele ulterioare de dezvoltare a rețelei (2025, 2027 și 2030). Ipoteza de bază este ca până în 2030 să existe stații de încărcare la fiecare 60 km pe principalele rute TEN-T și la fiecare 100 km pe alte drumuri. Tot în 2030, fiecare parcare ar trebui să fie dotată cu stații de încărcare. În ceea ce privește punctele de alimentare cu hidrogen, planul este ca până în 2030 acestea să fie situate la distante de maximum 200 km unele de altele.
  • De asemenea, miniștrii au adoptat o poziție generală privind combustibilii regenerabili în transportul maritim și aerian, dar și sancțiunile aplicabile pentru neconformare. Astfel, transportatorii aerieni vor fi obligați să utilizeze o cotă minimă din acest tip de combustibil începând din 2025, pondere care urmează să crească treptat până în 2050.

Aceste propuneri vor merge la Parlamentul European spre dezbatere și aprobare.

Sursa: trans.info