Lopata pentru zăpadă și un sac cu nisip de 50 kg – aceste cerințe pentru camioane pot fi întâlnite în prevederile rutiere ale multor state europene.

Dar e bine sa știm ca folosirea lanțurilor de zăpadă nu este o prevedere universal valabilă, deoarece codurile rutiere pot varia foarte mult.

Înainte de a porni într-o cursă peste granițe în timpul iernii, șoferii și transportatorii trebuie să verifice prevederile aplicabile în țările care vor fi tranzitate.

Spre exemplu, în Germania, anvelopele de iarnă trebuie montate doar pe osiile frontale, dar este deja cunoscut că această regulă se va schimba în următorii ani; iar in Suedia, noile reglementări privind anvelopele de iarnă adoptate anul trecut se vor aplica din această iarnă. Astfel, conform noilor prevederi, vehiculele comerciale care circulă în acesta țară trebuie să aibă anvelope de iarnă pe toate osiile de la începutul lunii decembrie până la sfârșitul lunii martie.

În Franța, noile reglementări privind anvelopele de iarnă pentru camioane au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Acestea se vor aplica în regiunile montane pentru vehiculele cu o greutate de minim 3,5 tone.

Astfel, anvelopele de iarnă vor fi obligatorii începând cu 1 noiembrie 2021 în toate zonele montane franceze (Alpii, Corsica, Masivul Central, Masivul Jura, Pirineii, Masivul Vosges), raportează Agenția Franceză pentru Siguranță Rutieră. În plus, vehiculele de peste 3,5 t cu remorcă sau semiremorcă trebuie să aibă lanțuri de zăpadă chiar dacă au anvelope de iarnă.

Noua cerință se aplică de la 1 noiembrie la 31 martie.

Articolul integral poate fi accesat la acest link.
Sursa: trans.info