Din această lună, Franța devine a șaptea țară europeană care aplică metodele de control al tahografelor de la distanță.

Christophe Mathieu, șeful departamentului Aftermarket în cadrul Continental Automotive Trading France a anunțat recent că serviciile franceze de inspecție a camioanelor au fost dotate cu echipamente DSRC (Dedicated Short-Range Communication) încă de săptămâna trecută.

Acest tip de echipament este folosit pentru citirea de la distanță a datelor de la tahografele inteligente, care folosesc tehnologia de comunicare pe distanță scurtă (DSRC).

Reamintim că, în conformitate cu articolul 9 alineatul (4) al regulamentului UE 165/2014, în timpul comunicării de la distanță a acestor echipamente, pot fi transmise numai datele necesare în scopul inspecției rutiere a vehiculelor al căror tahograf este susceptibil de a fi fost manipulat sau utilizat în mod necorespunzător. Dacă sistemul nu detectează motive pentru efectuarea unui control amănunțit, datele colectate sunt șterse automat după trei ore.

Din iunie 2019, toate camioanele noi trebuie să fie echipate cu tahografe inteligente care înregistrează timpii de conducere și de odihnă ai șoferului. Pentru camioanele mai vechi, data limită privind echiparea vehiculului cu astfel de dispozitive este 1 decembrie 2024.

Controalele tahografelor de la distanță sunt efectuate la această oră în alte cinci state europene. Primele astfel de controale au debutat în Germania, la scurt timp acestea fiind introduse și în Marea Britanie, Polonia, Țările de Jos, Belgia și Danemarca. 

Articolul original poate fi accesat la acest link.
Sursa: trans.info