La data de 01 noiembrie curent, reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto au participat la ședința Statelor Membre BSEC participante la sistemul autorizațiilor multilaterale BSEC, în cadrul căreia au fost puse în discuție subiectele ce vizează utilizarea autorizațiilor BSEC în anul 2023 și stabilirea contingentului pentru anul 2024.

Respectiv, în urma analizei datelor statistice prezentate de către fiecare Stat Membru ce vizează utilizarea autorizațiilor BSEC în anul 2023, precum și ținând cont de importanța sistemului pentru activitatea operatorilor de transport în contextul reorganizării logistice în domeniul transportului rutier de mărfuri, Statele Membre au decis menținerea contingentului de 5000 autorizații multilaterale BSEC pentru anul 2024.

În acest sens, Agenția Națională Transport Auto atenționează că autorizațiile BSEC 2024 vor fi valabile pentru efectuarea următoarelor operațiuni de transport:

– în regim bilateral și tranzit pe teritoriul: Albaniei, Armeniei, Georgiei, României, Serbiei, Ucrainei, Macedoniei de Nord și Turciei;

– pentru transportul în/din țară terță pe teritoriul: Albaniei, Armeniei, Georgiei, României, Ucrainei și Macedoniei de Nord.

Totodată, în cadrul ședinței nominalizate reprezentanții Statelor Membre au accentuat importanța tehnologiilor informaționale și a serviciilor electronice pentru modernizarea și digitalizarea domeniului transportului rutier, în scopul creării unui mediu accesibil și sigur. Prin urmare, participanții au identificat vitalitatea și necesitatea dezvoltării și implementării Proiectului Pilot „e-BSEC”.

De asemenea, eventualele scopuri și obiective puse în discuție în cadrul ședinței au vizat subiectele privind extinderea geografică a sistemului pentru noi oportunități de activitate a operatorilor de transport la utilizarea autorizațiilor BSEC, precum și perspectiva de majorare a cotei pentru anul 2025.  

Articolul original îl găsiți pe anta.gov.md