Registru Auto Român (RAR) anunță că autovehiculele de transport internațional de marfă şi persoane cu o masă mai mare de 3,5 tone trebuie să fie dotate cu tahografe inteligente, începând din 2024. Tahografele inteligente vor fi montate pe autovehiculele destinate transportului de mărfuri, autocare, microbuze și autobuze.

Conform Regulamentului UE1228/200, începând de la sfârșitul anului viitor, autovehiculele de transport internațional cu o masă mai mare de 3,5 tone trebuie să înlocuiască tahografele analogice și digitale cu tahografe inteligente de tip SMT2. Acest pas este menit să sporească semnificativ siguranța în trafic, conform sursei citate.

RAR afirmă că are capacitatea tehnică de a autoriza agenții economici pentru montarea și verificarea tahografelor inteligente de tip Smart 2, în conformitate cu noile reguli europene.

Tahografele inteligente permit comunicarea prin sateliți pentru poziționarea autovehiculelor, marcând automat traversarea frontierelor dintre statele membre ale Uniunii Europene și monitorizând activitățile de încărcare/descărcare ale vehiculelor.

Autoritățile de control în trafic vor avea posibilitatea să descarce instantaneu datele din tahografe, inclusiv compatibilitatea dispozitivului, inspecția tehnică, precum și prezența și valabilitatea cardului șoferului, fără a opri autovehiculele, facilitând economisirea timpului de conducere.

Potrivit normelor impuse de RAR, timpul de conducere nu poate depăși nouă ore, fiind necesare pauze de 45 de minute la fiecare patru ore și jumătate, intercalate cu 11 ore de odihnă.

Această temă a fost discutată în cadrul unui eveniment interactiv la Cluj-Napoca, unde transportatorii, autoritățile și oamenii de afaceri au avut ocazia să afle detalii despre noile reglementări legislative și implementarea acestora din partea reprezentantului RAR, inginerul Marius Pop.

Transportatorii prezenți la dezbatere au arătat interes și pentru informații cu privire la introducerea normelor Euro 7 pe vehiculele noi de transport persoane, o propunere care urmează să fie aprobată de Parlamentul European. Aceste standarde Euro 7, în plus față de reglementările privind emisiile de gaze, includ norme mai restrictive decât cele Euro 6, acoperind emisiile provenite de la frâne și pneuri, durata de viață a bateriilor și implementarea unor sisteme de monitorizare continuă a vehiculului în exploatare. RAR va implementa aceste măsuri pentru omologarea vehiculelor noi în momentul deciziei europene.

Articolul original îl găsiți pe trans.info